5. maaliskuuta 2014

Pikaopas Schleich-figuurien arvoihin

Aika ajoin netissä tms. tulee keskustelua Schleich-figuurien arvoista ja mitä niistä oikein kannattaa pyytää tai maksaa. Musta tuntuu että oon kirjottanut jo useamman kerran suurin piirtein saman tekstin, jonka tulen tässä postauksessa kirjoittamaan. Niin teen tässä itselleni palveluksen kun kirjoitan asiat nyt ylös, jotta voin jatkossa linkittää artikkelin samojen asioiden kirjoittamisen sijaan. 

"Kummasta oravasta maksaisit 3,95 €?"

Jos kuvittelet ostavasti Schleich-figuureja niiden arvon takia ja että ne ovat hyvä sijoituskohde ja saat hyvät rahat kun myyt ne eteenpäin parin vuoden päästä, niin unohda koko juttu ja siirry vaikka Muumimukeihin. Niistä oikeasti maksetaan rahaa.

Kyllä Schleicheistäkin maksetaan, mutta vain harvan arvo ihan oikeasti nousee moninkertaiseksi myyntihinnasta.

Schleichien (kuin myös muiden figuurien) arvoon vaikuttavat nämä seikat:
- Kunto (maalikulumat, kolhut, muovivauriot)
- Tägi (kyllä, sen lapun irti repiminen ihan oikeasti laskee figuurin arvoa. Omaan keräilyyni tägin puute ei vaikuta, mutta tiedän ihmisiä, jotka haluavat figuurinsa täysin uudenveroisina)
- Tuotantovuodet, eli kuinka kauan figuuri on ollut tuotannossa. Valmistetaanko sitä enää? Jos ei, kuinka monta vuotta valmistuksesta on jne.

Plus tietysti seikka, joka usein unohtuu: Kysyntä. Jos kukaan ei halua figuuriasi hintaan 100 €, et voi sille oikein mitään, vaikka kuinka itkisit että sen arvo on 100 €, koska viime vuonna samanlainen myytiin sadalla eurolla.

Kysynnän vuoksi mitään tarkkoja arvoja ei voi keräilyesineistä antaa, vaikka olisinkin ihanaa ja helppoa, jos joku tulisi suoraan hinnottelemaan tuotteet, vieläpä myyjän kannalta hyvään hintaan.

Tässä vielä muutama yleispätevä ohje:
- Hyväkuntoisesta figuurista kehtaa pyytää enemmän kuin piestystä (jos tägi on vielä tallella, aina parempi)
- Jos figuuria myydään vielä kaupassa, sen arvo käytettynä on retail-hintaa alhaisempi (ellei figuuri nyt satu olemaan uudenveroisessa kunnossa). Tosin jos aikoo netissä myydä, niin lisäksi tulee usein postikulut, joten ostaja todennäköisesti kävelee lähimpään Cittariin ja ostaa figuurin sieltä.
- Jos figuuri on poistunut, hieno homma. Voit ansaita jopa retail-hintaa enemmän. Täytyy vaan ottaa huomioon kuinka kauan tuotannon lopettamisesta on aikaa ja kuinka kauan figuuria on valmistettu.

Jos kyseistä figuuria on valmistettu esim. 10 vuotta tai enemmän, arvo ei ole juuri myyntihintaa suurempi. Schleichillä on eläinfiguureja valmistavien merkkien keskuudessa aikamoinen monopoliasema, eli niitä saa ihan joka paikasta ja melkein joka maasta. Siis näitä 10 vuotta tuotannossa olleita figuureja on maailmalla satoja tuhansia.
Mutta jos jokin figuuri on ollut tuotannossa vain yhden vuoden, niitä pyörii markkinoilla huomattavasti vähemmän. Joten tällaiset, vain vähän aikaa myynnissä olleet figuurit ovat usein arvokkaampia kuin monet niitä vanhemmat figuurit.


Haluan avautua, siispä esimerkkejä figuureista, joista ei pitäisi pyytää yhtään mitään:

Raadeltu tiikeri. Kiitokset Emmaukselle, jos olisin tiennyt, että myytte rikkinäisiä leluja, en olisi ostanut säläpussianne.

Jos koirasi (tai lapsesi!) on pureskellut leluun oikeasti näkyviä jälkiä, sitä tuskin kukaan haluaa sen jälkeen. Käy vielä ehkä joihinkin custom-projekteihin.

Sitten se kaikkein pahin ja anteeksiantamattomin....

Jalaton bambi. Kiitokset tästä, Kierrätyskeskus. Jos olisin tiennyt, että laitatte rikkinäisiä leluja säläpusseihinne, en olisi ostanut.

Jos figuurilta puuttuu raajoja, sen arvo on noin nolla euroa. Tiedän vain harvoja, jotka osaavat oikeasti tehdä figuureille uusia jalkoja. Tämmöiset kelpaavat toivottavasti vielä johonkin askarteluprojekteihin, mutta keräilyarvoa niillä ei enää ole.


Millainen sitten on arvokas figuuri?


No esimerkiksi tämä. Kuvan hyeena on täydellisessä kunnossa (honestly, ei yhtään kulumaa), lappu kiinni. Kyseinen värivariaatio on ollut vain pari vuotta tuotannossa, 2005-07. (itseasiassa toisen lähteen mukaan vain vuoden 05-06...).

On toki olemassa harvinaisia Schleich-figuureja, joista ihan oikeasti maksetaan kymmeniä tai jopa satoja euroja. Tämän hyeenan arvo esimerkiksi Saksan Ebayssa ei vielä useinkaan yllä kuin ehkä kasinkertaiseksi, koska poistumisesta on niin vähän aikaa. Kyseinen yksilö on vaan ominaisuuksiltaan täydellinen esimerkki figuurista, jolla on ja tulee olemaan jonkinlaista arvoa. 


Ja mitä tuohon alun oravakysymykseen tulee... Vastaus on: "Et maksaisi tuota summaa kummastakaan, koska vaikka figuuri on poistunut viime vuonna, sitä löytyy vielä kaupoista. Katsotaan asiaa parin vuoden päästä uudelleen."


Edit: Ettei ihan figuurien hintojen lyttäämiseksi mene koko postaus, niin vielä huomautus näin jälkikäteen: Keräilijät, jotka myytte figuurejanne liian halvalla, laskette sekä oman että toisten keräilijöiden kokoelmien arvoa!

2 kommenttia:

  1. Itse oon myynyt tuplakappaleita kirpparilla ihan parilla eurolla, kun on ollut tarkoitus vaan päästä turhista eroon. Ei mulla tosin mitään arvokkaita olekaan ollut! Ison osan olen ostanut nettihuutokaupoista n.10-15+ kpl erinä ja aika edullisesti. Tarkoitus ei ole ollut netota vaan saada eri eläimiä ja etenkin niitä söpöjä edullisesti(: mitään pureskeltuja en ole huolinut, mutta vähän kuluneetkin on kelvannut, koska "lapsia varten" ne on hankittu. Välillä tarttuu marketista joku söpöys mukaan ja netistä tilaan välillä, jos löytyy joku ihana(:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni pari euroa on kirppiksellä ihan kelpo hinta Schleich-figuureista. Livekirppiksellä vain harva on valmis maksamaan mitään keräilyhintoja muutenkaan, ja hc-keräilijöiden sattuminen paikallekin on lähinnä hyvää tuuria.

      Tän postauksen kirjoittamisen aikoihin oli todella yleinen sellainen uskomus, että mitkä tahansa Schleich-figuurit ovat älyttömän arvokkaita ja kirppiksillä pyydettiin raastinraudalla kolutuista leluista helpostikin 3-4 e/kpl. Niin se vähän niinkuin inspiroi tän postauksen kirjoittamiseen.

      Mutta edelleenkin on kyllä sellaisia Schleich-figuureja, joista oikeasti voi saada rahaa. Esim. toissapäivänä on näköjään Saksan ebayssa myyty "superpinto" hintaan 154 € + postikulut. Ei paha leikkihepasta...

      Poista