12. maaliskuuta 2014

Viva Monster High!

Jos ette ole vielä huomannneet, yksi tämän blogin perustamisen syistä on, että saan avautua asioista jotka ärsyttävät. Tämä entry on omistettu erityisesti eräälle ihmiselle, jonka mielipidekirjoituksen näin yhdessä lehdessä (en halua mustamaalata tätä lehteä, joten ei nimiä). Tästä on tosin aikaa jo puolisen vuotta.

Kyseinen kirjoittaja oli perheenäiti, joka kauhisteli lapsille suunnattuja Monster High -nukkeja, jotka selvästi viittaavat saatananpalvontaan. Äiti oli kysynyt tyttäreltään, että mitä ne Monster High -nuket sitten oikein tekevät ja tyttö oli vastannut "Pahoja juttuja". Aijai, äiti sitten oli tästä järkyttyneenä päättänyt sitten rustata mielipidekirjoituksen saatananpalvontanukeista lainkaan faktoja selvittämättä. Olen myös aika varma, että samanlaisia järkyttyneitä kirjoituksia löytyy lisää esim. vauva.fi:n kaltaisilta nettifoorumeilta.

Väärin väärin väärin.

Elokuvien hirviöistä inspiroituneet Monster High -nuket ovat oikeastaan vain yksi pieni osa (Twilightin aloittamaa ?) trendiä, joka romantisoi leffamonstereita, kuten vampyyrejä, ihmissusia, zombeja yms. Samaan genreen voi lukea Twilightin lisäksi myös elokuvat kuten Warm Bodies ja Vampyyripäiväkirjat-TV-sarjan. Tietenkin hyvää ideaa laajennettiin myös nuoremmalle yleisölle, joten leffahirviöiden nätit ja trenditietoiset lapset ilmestyivät pian leluhyllyyn.

Iik vampyyrityttö Draculaura on kasvissyöjä ja pyörtyy kuullessaan sanan "veri" -- Selvästi saatananpalvontaa!

Mitä niihin kirjoittajan lapsen mainitsemiin "pahoihin juttuihin" tulee -- sorry vaan, nämä "pahat jutut" ovat ainoastaan lapsesi päässä. Ei sillä, että siinäkään olisi mitään pahaa. Lapsen on varmaan hyvä käsitellä näitä asioita leikin avulla, en siis tosiaan ole mikään psykologi mutta... Jos huolestunut äiti olisi vähääkään kiinnostunut selvittämään miten asiat oikeasti ovat, hän olisi ehkä huomannut että todellisuudessa MH-nuket ovat aika kesyjä, eivätkä tee mitään normaalista poikkeavaa, vaan käyvät koulua, shoppailevat ja pähkäilevät rakkausasioiden kanssa.

Näin lingvistinä ja kauhuleffojen ystävänä, Monster High -sarjassa viljellyt sanaleikit riemastuttavat. Esimerkiksi sanaväännökset kuten Fearleading - Cheerleading, Casketball - Basket Ball, iCoffin - iPhone, Justin Biter - Justin Bieber, Home Ick - Home Ec., Hauntlywood - Hollywood, ovat aivan loistavia. Tai siis FANGtastisia. Tai ehkä mulla on vaan huono huumorintaju :P

Yksi Monster High'n tärkeimmistä sanomista on sen sloganinakin tunnettu "Be yourself, Be unique - Be a monster!" eli tiivistettynä "Ole oma itsesi!". Mielestäni tämä ei ole lainkaan huono ideologia lelumerkille. MH-nuket myös toteuttavat tätä, kaikki sarjan nuket eivät ole todellakaan mitään prinsessoja (vaikka niitäkin sarjasta löytyy), vaan löytyy myös punkkaria, poikatyttöä yms. Eivätkä sarjan pojatkaan ihan mitään kiiltokuvapoikia ole.
Lisäksi Monster High -sarja on myös tehnyt yhteistyötä kiusaamisvastaisten järjestöjen kanssa.

Myös saman valmistajan (Mattel) ja yhtä lailla kritisoidun Barbien sanoma on tärkeä, "Be what you wanna be", joka näkyy siinä että Barbie on uransa aikana kokeillut yli sataa ammattia. Mielestäni MH on kuitenkin vienyt asian askeleen pidemmälle. MH:n liputtama Girl Power näkyy erityisesti elokuvassa Friday Night Frights (jonka suomenkielinen nimi on ehkä Perjantai-illan kauhua?). Suosittelen.

Eli tiivistettynä, tämmösiä leluja lisää vaan, koska tytöt rokkaa<3

No niin, nyt kun mieltä painavat asiat on saatu pois päiväjärjestyksestä, voin jatkossa keskittyä ihan niihin nukkeihin :)

7 kommenttia:

  1. Mä inhoan yli kaiken sitä, kun ihmiset "ovat niin järkyttyneitä" MH nukeista. Hei haloo, mun mielestä monet muut nuket ovat monta kertaa pelottavampia kuin nämä hirviöt. Monesti leluosastolla vanhemmat haukkuvat Monster Hight lastensa kuullen, ja kauhistelevat niitä. Surullista, että sellaiset hankkivat lapsia, vaikka ovat itse kadottaneet henkisen lapsensa. Mielipiteensä tietysti kullakin, mutta minusta vanhempien pitäisi sallia lapsilleensa se positiivinen mielipide.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan tosi? Mä en oo ikinä nähnyt livenä, et joku olis päivitellyt lapsilleen MH-nukkeja :OOO
      Oon ainoastaan stalkannut sellasia kivoja äitejä jotka tutkii ja valikoi lastensa kanssa monstereita leluhyllyllä :D

      Poista
  2. Ohhoh laitoinpa kommentin ensin vahingossa ukkoni nimellä xD Mutta siis helkkarin hyvä teksti etten sanoisi! Pointtihan juuri koko Monster Highssa on se, että on ok olla erilainen. Ei tartte kaikkien olla laihoja blondeja barbeja. Ja tämä siis huonoa esimerkkiä lapsille? joopa joo... Nooo jos ei lapset saa nii more for me ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (no sellast sattuu, minäpä poistan vahinkokommentin :D)

      Niinpä! Siis yleensäkin nuorille tytöille suunnattuja juttuja on tapana dissata (mikä on syvältä), mutta erityisesti inhoan tollasta et mennään kirjottelemaan kaiken maailman juttuja ilman taustatyötä. Liian usein myös toimittajat sortuvat tällaiseen nykyään.

      Mut Monster High on vaan nii paras<3

      (lol hyvä pointti et enemmän meille aikuisille jää sit :DD
      Pelkään just et en tuu löytämään yhtään Ever After High -nukkea kirppikseltä, koska ne on niin kalliita Suomessa ja äidit takuuvarmasti muistaa kuinka ne on hampaita kiristellen maksanu ne nuket :'''''''''''''DD)

      Poista
    2. Kyllä! En usko, että noita EAH nukkei tulee olee kirppiksillä piiitkään aikaan :/

      Poista
  3. Hah! Mä oon jo pitkään miettinyt että missä viipyy nämä "Monster High-nuket mädättävät viattomien lastemme elämän"!!!!-tyyliset kirjoitukset. X'D Itse en ole löytänyt yhtään, mutta ilmeisesti niitä sitten kuitenkin on olemassa. Jostain kieroutuneesta syystä minusta on aina kauhean hauskaa lukea tällaisia mielipidekirjoituksia (ja nauraa).
    Ostin muuten Clawdeen-nuken seurakunnan joululahjakeräykseen apua tarvitsevien perheiden lapsille. Ei tullut mieleen että joku niistä voisi käämit käräyttää. :3 Ja itsehän olen siis kristitty enkä näe Monster High-nukeissa mitään pahaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että jossain Vauvalehden keskustelupalstalla tätäkin aihetta on jo ehdittyä ruotia, ei oo vaan sattunut silmään. Oon kyllä nähnyt jonkun englanninkielisen blogiarvostelun näistä, se itse postaus ei ollut mitenkään kritisoiva lähinnä kummasteleva, mut sit ne kommentit oli kyl semmosta raivoa täynnä. Lähinnä kyllä niiden vartalot aiheutti sitä vihaa, eikä se et ne on hirviöitä.

      Mäki kans kristitty, enkä yllättäen ajattele et Monstereissa olis jotain pahaa ku just hyviä roolimalleja lapsille :D<3

      Poista