19. syyskuuta 2014

Magic Diaper Babies

Hei, pitkästä aikaa nostalgiapostausta.

Magic Diaper Babies eli tuttavallisesti vaippapöksyt eli vaippikset on (jälleen kerran) Galoobin valmistama lelusarja 90-luvun alusta. Vaippapöksyt olivat pienehköjä figuureja, joiden vaippa vaihtoi väriä jääkylmässä vedessä. Vaipan väriksi saattoi tulla sininen tai vaaleanpunainen. Joskus muinaisella 90-luvulla tästä saattoi päätellä vauvan sukupuolen. Nykyään näin liberaalina aikana ilmeisesti tapahtumassa käy ilmi vain se, että lapsella on joko sininen tai punainen vaippa, vau.

Sitäpaitsi nykyisin vain hyvin harvalla figuurilla toimii edes koko vaippamekanismi ollenkaan. En tiedä, mikä värinvaihdon "vanhentumisen" aiheuttaa.

Yleensä on kiva kirjoittaa jostain aiheesta, jos siihen on joku pätevä syy. Vaippikset tuli mieleeni kun ystäväni diilasi mulle Siivouspäivästä tämmöisen söpöliinin:En tiedä, miksi oon halunnut juuri tätä vaippakissaa jo pitkään kokoelmaani, vaikka en edes kerää vaippiksia. Mulla ei siis koskaan edes pienenä ollut tätä hahmoa. Ehkä tykkään tästä siksi, että siitä tulee vähän mieleen Aristokattien Marie, joka on ihan mun lemppari.

Vaippapöksyjä on tehty siis useita eri sarjoja. Oletettavasti ensimmäisessä sarjassa oli ihmisvauvoja. Ihmisvauvoja on pari erilaista sarjaa. Esim yhdessä sarjassa on eri maiden vauvoja. On myös olemassa erilaisista kaveruksista koostuva Pals-sarja, jossa oli pääasiassa vauvoja, mutta muutamilla vauvoilla oli kaverina jokin lemmikkieläin.

Vähän esimerkkejä vauvoista. 

Itse en ole koskaan oikein pitänyt näistä ihmisvauvoista ja kuvassa esiintyvät yksilöt ovatkin lähdössä jo uuteen kotiin. Toinen sarja, mikä ei koskaan oikein itseä napannut oli merenneito-vauvat. Merenneidoilla ei ole siis vaippaa, mutta niiden pyrstöjen päät vaihtoivat väriä. Merenneitojen lisäksi on myös olemassa enkelisarja, mutta niitä mulla ei ikinä (onneksi!) ollut. En olisi niistäkään välittänyt. 


Okei, ehkä kävi ilmi, etten oikein digannut tän sarjan ihmishahmoisista figuureista. Mutta eläimistä tykkäsin sitäkin enemmän ja muistan leikkineeni näillä tosi paljon. Varmaan siksi mun kaikki lapsuuden (eläin-)vaippikset onkin tosi huonokuntoisia, kun niitä on rakastettu niin paljon.

Ensimmäisen eläinsarjan figuureja

Ensimmäinen eläinsarja on itseasiassa aika erikoinen. Ylivoimaisesti eniten sarjassa (johon kuului 12 hahmoa) on erilaisia kissoja ja koiria. Sitten on vielä possu, panda ja karhu. Possun jotenkin vielä ymmärtää koska joo maatilaeläin.... mutta että panda? Itseasiassa yksi kissoistakin saattaa muuten olla tiikeri. Olen hämmentynyt.

Toinen eläinsarja taas... Siinä on huomattavasti enemmän villieläimiä, kun taas koirat ja kissat on jätetty vähemmälle huomiolle. Toisen eläinsarjan ongelma vaan on, ettäi siihen kuuluvia hahmoja tunnu löytyvän MISTÄÄN. Siis ihan oikeasti, ensimmäisen eläinsarjan figuureja on suhteellisen helppo löytää (vaikka ei nekään ihan älyttömän yleisiä ole, tuotannosta on kuitenkin melkein 25 vuotta). En tiedä mikä on syynä toisen sarjan harvinaisuuteen, ehkä niitä on tuotettu vain todella vähän aikaa. Itselläni on vain kaksi kakkossarjan figuuria, eikä ole koskaan enempää ollutkaan. 


Ensimmäinen, eli pupu on ollut mulla lapsuudesta asti. Muistan, että mun synttäreillä sai joskus onginnasta vaippiksia (kuinka siistiä! :D) ja tuota jälkimmäistä eläinsarjaa oli ainakin ostettu. Pupu on sieltä lähötisin. 

Papukaijavauvan löysin Siivouspäivästä joskus viime vuonna muistaakseni. Niinpä niin, se onkin ainoa kerta kun 2. sarjan eläinvaippiksia on tullut livekirpparilla vastaan. Netissäkin vain muutaman kerran ja olen joko missannut tai niiden hinta on ollut aika pilvissä.


Okei, sit ehkä mulle pienenä kaikkein rakkain ja ehdottomasti eniten leikitty sarja eli dinosaurukset! Vauvadinot oli söpön pastellinvärisiä ja näin aikuisen näkökulmasta vähän siinä rajoilla, et onko ne lievästi ärsyttävän näköisiä vai söpöjä. Pienenä siis tykkäsin kuitenkin kovasti. 


Nämä on itseasiassa ainoat vaippapöksyt, joita mulla on ollut täysi sarja eli 12 kappaletta (osaa taisi olla vieläpä tuplat). Kaksi on siis teillä tietämättömillä. 

Dinosarja myytiin mielestäni neljän kappaleen pakkauksissa ja muistan joskus säästäneeni rahaa ja ostaneeni sitten ylpeänä omilla rahoillani tällaisen pakkauksen. Pakkaus maksoi suurinpiirtein 50 markkaa jos muistan yhtään oikein. Kassatyöntekijällä oli varmaan mukavaa koota oikea summa lähinnä kymmenpennisistä koostuvasta omaisuudestani.......... 

Sitten on vielä jäljellä yksi sarja, jonka haluan esitellä, eli Little Joys. Little Joys poikkeaa muista vaippis-sarjoista jonkin verran. Jokaisessa pakkauksessa tuli mukana emo ja säkki, jossa oli X määrä poikasia. Poikaset olivat pienempiä kuin normaalit vaippikset, mutta niillä oli samanlainen väriä vaihtava vaippa. 

Systeemi toimi vähän samalla idealla kuin nykyajan blindbagit, paitsi että oli ihan ***** epäreilu (saatan ehkä olla katkera). Poikasia nimittäin tuli joko 3, 4 tai 5 kappaletta. Mielestäni tässä ei ole mitään järkeä. Systeemissä olisi ollut jotain ideaa, jos poikasia olisi ollut yhteensä vaikka 10 erilaista, ja jokaisessa pussissa olisi tullut vakio määrä poikasia ja yllätysmomentti olisi ollut poikasten erilaisuudessa. 


Siis syy siihen, miksi suhtaudun näihin näin tunteella SAATTAA johtua siitä, että saimme joskus siskojeni kanssa valita tällaiset setit. Minun pupuäitini sai yllättäen sen minimin eli 3 poikasta. Jippiaijee. Toinen pikkusiskoni sai kissan, jolla oli 4 pentua. Toinen siskoni sai sitten dalmiksen ja jackpotin eli 5 pentua. 

Ei mitään järkeä koko touhussa siis, mutta katsokaapas vain kenellä on kaikki omat pentunsa tallella! 

Siitä, mistä toi nalleäiti on tullut meille, mulla ei oo mitään muistikuvaa. Tähän sarjaan kuuluu myös possuäiti ja spanieliäiti, mutta niitä meillä ei koskaan ollut.
Pääasiassa noita normaalinkokoisia vaippiksia myytiin siis useamman kappaleen pakkauksissa (yleensä n. 5 kpl per paketti), mutta muistan että joskus paikallinen Etola myi jonkin aikaa vaippiksia irtonaisina yksittäin. Harmi etten muista yhtään paljonko maksoivat kappaleelta. Olen myöhemmin miettinyt, mikä mahtoi olla syynä vaippapöksyjen yksittäin myymiselle. Ehkä jokin erä oli kuljetuksessa päässyt rikkoutumaan ja kauppias oli avannut vialliset pakkaukset. 

Musta on muuten tosi kiva lukea toisten leluja koskevista lapsuudenmuistoista, et ei tarvii yhtään arkailla kommentoida ja jakaa omia kokemuksia. :)

10 kommenttia:

 1. Mä en koskaan tykännyt lapsena vaippiksista, koska hyi vauvat. :D Nuo eläinvaippikset on kyllä supersuloisia. Toi vaippispapukaija, awwww! <3
  Ajattelin kanssa vähän matkia sua ja tehdä joskus blogiin jtn lapsuuden lelu-muisteloita ja esittelyjä. Jos et pahastu siis. ^__~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo noi ihmiset... hyi :DD

   Hei tee ihmeessä!! (Ei tää nyt niin omaperäinen idea oo että matkimiseksi laskisin.) Nii ehkä uskaltautuisin kommentoimaan sunkin postauksia. Käyn kyllä välillä ihastelemassa sun nukkeja, mutta en oikein tiiä mitään noista bjd-nukeista nii tuntuu et olisin vaan niin pihalla :DD

   Poista
 2. Hiihihihihi, voi mikä nostalkia paukku! Itsellä oli kakruna 3 meren neitoa jotka äiti oli hankkinut (eivät tosin yksikään noita malleja jota kuvassa) ja kakruna olin äärimöäisen kade kaherille, jolla oli monta noista ensimmäisen sarjan eläimistä. :D yksi omista merenneidoista lakkasi toimimasta hyvin nopeasti hankkimisen jälkeen, kai niissä on kalvo jotain tököttiä päällä joka vaan kuluu pois ajan kanssa? Tiedä häntä.

  Kiitos tästä memory-lane matkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jess! Olen siis taas onnistunut missiossani tuottaa lukijoille nostalgiaviboja <3

   Joo, mullakin on yksi kissa, jonka vaippamekanismi ei toiminut alunperinkään kunnolla, ainoastaan osa vaipasta värjäytyi kylmässä vedessä. Vaikka en oo koskaan ollut kiinnostunut kemiasta, niin haluaisin tietää lisää tosta värinvaihdosta, et mikä prosessi sen aiheuttaa ja miten se vanhenee ja voiko sitä jotenkin estää :D

   Poista
 3. moikka! oma lelublogi vielä harkinnassa, mutta jos ylimääräisiä vaippiksia pyörii nurkissa, niin tää täti olis valmis adoptoimaan! ;)

  Muutama ylimääräinen eläinvaippis olis kans hyllyssä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti myin juuri kaikki tuplavaippikseni pois, mut pidän sut mielessä jos niitä tulee vastaan.

   Ja ilmottele ihmeessä jos päätät perustaa lelublogin! Niitä ei voi koskaan olla liikaa :)

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Love your magic diaper babies :) please contact me if you are ever interested in selling, trading or buying some figures :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for your nice comment! At the moment I'm not selling my collection, but I will be in touch if I change my mind :)

   Poista
 6. Mulla on kans näitä! Nämä oli niin siistejä. Tosi kiva kirjoitus. Mä olen tekemässä youtubeen pientä videota näistä. Tein myös vanhoista petshopeista ja barbeistakin esittelyvideot. ;) Mä löysin muuten trolli vaippapöksyn! En tiedä mistä se on ilmestynyt, kun veikkaan ettei galoob sitä ole valmistanut! Oletko koskaan törmännyt tämmöiseen?

  VastaaPoista