18. helmikuuta 2014

Siis mikä ihmeen G3? Ponien sukupolvivertailu

My Little Ponyt ovat kivoja, vaikka en niitä varsinaisesti kerääkään. Kasarilapsena omistan kuitenkin jonkin verran erilaisia kopukoita. Ponit ovat kuitenkin kehittyneet vuosien saatossa, hyvinkin erinäköisiksi. Valmistaja on kuitenkin koko ajan ollut Hasbro. Koska kerrankin mulla on samanaikaisesti kaikkia ponisukupolvia, niin ajattelin tehdä pienen informatiivisen photoshootin.

Poniharrastajille tämä on ihan peruskauraa (huomatkaa sanaleikki hah hah haa), mutta aika ajoin erilaisilla MLP-yhteisöillä vasta-alkajat tai lapsensa kokoelmia myyvät äidit kyselevät, mitä tarkoittaa poneista käytetyt termit G1 yms.

G-kirjain tulee sanasta generation, sukupolvi. Numerot 1-4 viittaavat siihen mitä sukupolvea poni edustaa, eli milloin sitä on valmistettu.

G1:

G1-poni Cherry Treats

Monille varmasti juurikin ne "aidot ja alkuperäiset ponit" eli G1-ponit eivät juuri esittelyjä kaipaa.
Poneja löytyy muun muassa siivekkäinä, yksisarvisina ja meriponi-versioina yms.
My Little Poneille tunnusomaiset peppusymbolit löytyvät molemmilta puolilta kroppaa.

G1-poneja myytiin vuosina 1982-1995.
G2

G2-poni Secret Tale

Lähestyvä millennium vaikutti myös ponien ulkonäköön. G2-ponit (eli gakkoset :'D ) suunniteltiin lähtökohtaisesti hyvin eri näköisiksi kuin G1-ponit. Ponien supermallit, G2-ponit, ovat pienempiä ja solakampia ja pitkäjalkaisempia kuin edeltäjänsä.
G2-poneja löytyy yksisarvisina, mutta pegasusponeja ei sarjassa ole (tosin joillakin poneilla irroitettavat siivet)


-Silmissä pienet timantit
-Muotoillut kaviot
-Peppusymbolit molemmilla puolilla
-Kääntyvä pää

G2-linjan poneja myytiin vuosina 1998-2003.G3:

G3-poni Pretty Pop


Koska G2-linja menestyi suhteellisen huonosti, päätti Hasbro palata muotoilussa taaksepäin. G3-ponit (eli golmoset :'D) muistuttavat selkeästi eniten G1-poneja. Kuitenkin ne ovat suhteessa isopäisempiä ja ruumiiltaan pienempiä kuin G1-ponit. Maaponit ovat selkeästi yleisimpiä tämän sarjan poneja, mutta sarjaan kuuluu myös jonkin verran yksisarvisia ja pegasusponeja. G3-poneja myytiin myös pieninä figuureina, joita kutsutaan Ponyvilleiksi.

- Usein helmiäiskiiltoisia
- Peppusymboli vain toisella puolella kroppaa
- Kääntyvä pää.

G3-poneja myytiin vuosina 2003-2011.


Edit: Olen nyt saanut usealta taholta palautetta, että missä ovat 3.5 -sukupolven ponit. Itse en omista edes yhtään sellaista, enkä ole edes oikeastaan ajatellut 3.5-poneja omaksi sukupolvekseen. 3.5-ponit ovat siis muuten muotoilultaan hyvin samanlaisia kuin G3-ponit, mutta niiden mittasuhteet ovat liioitellumpia. Päät ovat isoja ja pyöreähköjä. 3.5-ponit ovat oikeastaan nimetty aika osuvasti, sillä ne ovat jonkinlaisia välimuotoja G3- ja G4-poneista.

G4:


G4-poni Rarity


Nelosponit poikkeavat mielestäni muista My Little Ponyista kaikkein eniten. Ensinnäkin, ne ovat todella tyyliteltyjä eivätkä oikeastaan muistuta enää poneja. Lisäksi tämä ponisarja on selkeästi hahmokeskeisin. Vaikka aikaisemmissa sarjoissa kaikilla poneilla on nimet ja tietyt ponit ovat esiintyneetkin piirretyissä ja sarjakuvissa, eivät piirretyt ja lelut ole koskaan olleet niin sidoksissa toisiinsa kuin nelossukupolven ponit. Piirretty sarja My Little Pony: Friendship is Magic keskittyy olennaisesti kuuden ponin elämään ja valtaosa oheistuotteista liittyy nimenomaan näihin kuuteen poniin. Toki sarjassa esiintyy muitakin poneja, mutta päähenkilöt on eroteltu selkeästi. Sarjalle on tehty myös sivusarja Equestria Girls, jossa ponit ovat antropomorfisia tyttöjä. Tietenkin Equestria-tytöt löytyvät myös leluhyllystä.

-Nelosponit ovat muihin poneihin verrattuna pikkuruisia.
-G4-poneilla on peppusymboli vain toisella puolella
-Kääntyvä pää
G4-poneja on myyty vuodesta 2010 ja sarja on edelleen tuotannossa.Poneille on tehty lukuisia sivusarjoja, mutta niistä ehkä joskus toiste. Tunnistamalla nämä neljä sukupolvea pääsee jo pitkälle poniharrastuksessa.Tässä vielä muutama vertailukuva:

Edelleen keräilijöiden keskuudessa suosituin sarja on G1. Uskon, että moni kerää G1-poneja nimenomaan nostalgiasyistä. Tosin G4-poneillakin on todella paljon faneja, mutta uskon että nelosponien fanikanta koostuu pääosin ihmisistä, jotka taas eivät välttämättä kerää muita poneja, vaan ennemminkin anime- yms. piirrettyjen faneista.

Ehdottomasti vähiten suosittuja ovat edelleenkin G2-ponit. Tosin jos itse alkaisin keräämään nyt My Little Ponyja, alkaisin keräämään juuri G2-poneja. Niitä saa tällä hetkellä kohtuullisen edullisesti, koska kukaan ei halua niitä ja uskon, että niiden suosio tulee tulevaisuudessa nousemaan (Ihan näin vinkkinä :D). Lisäksi niiden ulkonäössä ei mielestäni ole mitään vikaa. Jostain syystä G1-sarjan hoikkajalkaiset Big Sister -ponit ja Pony Bride vetoavat muhun.Toivottavasti tästä on edes jollekin hyötyä. Ainakin oli hauskaa kuvata poneja. Kiinnitin itse huomiota joihinkin sukupolvikohtaisiin eroihin, joita en ollut aikaisemmin tullut huomanneeksi :)

6 kommenttia:

 1. Mun on niin hankala katsoa näitä ponijuttuja, koska pelkään, että ponikuume iskee ja päästän nostalgiaitkut. Nuo G1 tuovat lapsuuden mieleen ja nyt tekisi mieli mennä kellarista etsimään vanhoja leluja. En ole ihan varma mitä mun G1:lle on tapahtunut:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis iteki yritän olla kovasti keräämättä poneja, mut niitä vaan aina ilmestyy jostain :''D Onneksi osa lähtee kyllä kiertoon, mutta on ihana putsata ja kammata noiden uusiin koteihin lähtevienkin hiukset ja laittaa nätiksi (mulla on selkeesti jotain kummia tarpeita :'D)

   Hei mee nyt ihmees ettimään sun vanhat ponit! Nostalgia<3

   Poista
 2. Mä kerään ponskuja! ^3^ Olen yrittänyt rajata keräämisen vain tähtikuvioisiin yksisarvisiin mutta tulee sitä sorruttua välillä muihinkin.
  Hei, unohdit pallopäiset hirvitykset eli gen 3.5 ponit! Vaikka ehkä aika monet ponikeräilijät haluaisivatkin niiden pysyvän unohduksissa. :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en varsinaisesti kerää, omat lapsuuden ponskuset haluun pitää. Mut sit välillä tulee vastaan niin kivoja et pakko pitää nekin >:D Ja vielä jonain päivänä haluisin kyl Fizzyn <3

   Joo jätin 3.5 suosiolla pois, ku ne ei oo tasaluku (ja koska ne on nii hirveitä ettei niitä pidä mainita) ja sit mietin et pitääks ottaa ponyvillet ja petitet ja kaikki nii apua. Simple is better ja sillee

   Poista
 3. Ihan ekana sori kun kommentoin vanhaan postaukseen. Mutta haluaisin sanoa EDIT:in nimittäin mielestäni mainitsemisen arvoinen asia on,että joillakin G-2 poneilla oli myös nivelet nimiä en muista ,mutta ainakin sen avaruus sarjan G-2 oli nivelet .

  VastaaPoista
 4. Itse keräilen poneja eniten g1 ja 2, mulla on 4 g2 ponia ja 7 g1

  VastaaPoista