8. maaliskuuta 2015

Lempieläimeni vuohi

Viime kuussa vietettiin jälleen kiinalaista uutta vuotta. Kiinalaisen horoskoopin mukaan helmikuussa alkoi siis Vuohen vuosi. Ajattelin vuohen vuoden kunniaksi esitellä vuohifiguurini. Samalla ajattelin aloittaa tällaisen lempieläimeni-sarjan. Koska olette ehkä huomanneet, että mulla on taipumus keräillä lähinnä tiettyjä eläimiä tai vaikka pelkästään yhtä hahmoa (esim. Rochelle :D). Vuohet on muuten ainoa maatilaeläin, jota silleen jotenkin ees kerään.

(Nii ja tiedän, että varsinkin japaninopiskelijat haluavat väittää vastaan, että sehän on oikeasti Lampaan vuosi. Kuitenkin kiinan sana yáng voi yhtä hyvin tarkoittaa vuohta tai lammasta, joten koska vuohet ovat parhaita, tulkitsemme sen nyt vuohen vuodeksi. Piste.)

Ajattelin alottaa ihan tällasista "perusvuohista" eli Schleichin vanhuksista. Näille kuuluisi vielä kilikin, mutta sitä ei ole mulle tullut vielä vastaan.


Kuttua (13102) valmistettu vuosina 1984 - 1992, vuoden -92 jälkeen sitä alettiin valmistaa ruskeana vuoteen 2001 asti. Pukkia (13223) on valmistettu vuosina 1993 - 2001.


Jatketaan Schleicheillä. Nämäkin vuohet ovat nimeltään vain "vuohia" tai "kotivuohia", joten en tiedä mitä rotua näiden on tarkoitus olla. Veikkaukseni on ainakin vanhusten kohdalla Alpine-rotu.


13719 ja 14454

Valkoinen kuttu on vuodelta 2013 ja se on yhä tuotannossa. Pidän siitä erityisen paljon, koska sillä on hyvin autenttiset silmät. Tämän vuohen kanssa julkaistiin myös kili (ei siis kuvassa oleva, en omista sitä), jolla on ihmeelliset mustat aliensilmät, mitä Schleichillä on ollut tapana viimeaikoina läiskiä eläimille, joilla sellaisia ei missään tapauksessa ole.

Kellokaulainen kili kuuluu Schleichin Tierkinder (Eläinlapset) -sarjaan, jota on valmistettu vain vuosina 2004-2005, eli on siis harvinainen. Jokaisella tähän sarjaan kuuluvalla eläinlapsella on jokin tavara, vaate tai muu asia. Esim. gorillanpoikasella on vaippa, norsunpoikasella pallo ja peuranvasalla perhonen. Itse omistan tätä sarjaa vain kaksi figuuria, kilin lisäksi kokoelmassani on karhunpentu, joka juo maitoa tuttipullosta. Tosin olen myös yhden tähän sarjaan kuuluvan figuurin myynyt pois :D


Palaan vielä noihin perusvuohiin, mut seuraavaksi ajattelin esitellä buurinvuohet. Schleichiltä mulla on koossa koko perhe. Perhettä on valmistettu vuosina 2002 - 2008. Oon hankkinut kaikki vieläpä eri aikaan, ensin pukin, sitten kutun ja lopuksi löysin luonnollisesti niiden lapsen :D


13258 (pukki), 13260 (kili) ja 13259 (kuttu)

Ja vielä lisää buureja..


Kuvassa vasemmalla oleva pikkuruinen kuminen vuohi näyttäisi olevan peilattu kopio Schleichin kutusta. En tiedä mistä tämä tuubikokoinen kopio on peräisin, sillä olen löytänyt sen kirpputorilta eikä siinä muistaakseni ole mitään merkintöjä (lukuunottamatta jotain CE-merkintää). Mulla on myös ilmeisesti samaa sarjaa olevat peurat, jotka myös näyttävät hyvin samalta kuin Schleichin... Haluaisin todellakin tietää mitä nämä ovat ja missä niitä on myyty.

Oikeanpuolimmainen on Papon buurinvuohipukki ja handsdown mun lemppari kaikista! Pukin sarjanumero on 51029, ja sitä on valmistettu vuosina 2004-2011. Oon käännyttänyt myös muita ihmisiä ostamaan tämän figuurin. Yhdellä eläinfiguurifoorumilla pyydettiin listaamaan top 3 Papo-figuurit ja laitoin kuvan tästä (ja isokudusta ja velociraptorista). Ilmeisesti tästä figuurista ei ollut katalogikuvan lisäksi juurikaan muita kuvia, joten kuvani avasi ainakin yhden jenkkikeräilijän silmät tämän figuurin hienoudesta. Lasken tämän yhdeksi elämäni suurista saavutuksista :D


Buurien jälkeen vuorossa kääpiöt


Vanhempi perhe: kuttu 13601, kili 13611 ja pukki 13602
Uudemmat kilit: vasen 13716, oikea 13717


Ylempänä on Schleichin vanhempi kääpiövuohiperhe (äiti ja isä valmistettu vuosina 2005-2010, lapsi 2006-2010). Nämäkin olen hommannut yksi kerrallaan, mutta tässä tapauksessa taisin aloittaa kilistä ja vanhemmat seurasivat vasta perässä.

Alakuvan kilit ovat uudempaa tuotantoa ja niiden valmistus on aloitettu vuonna 2012, ruskeapilkullinen on yhä tuotannossa, mutta vaaleanruskean valmistus on lopetettu vuonna 2013. Näille kuuluisi vielä äiti, mutta hän ei ole vielä eksynyt kokoelmaani.


Jotenkin unohdan aina nää Bullylandit mun kokoelmasta, vaikka mulla on näitä kaksikin! Tämä näyttää mun mielestä fysiikaltaan vähän kääpiövuohelta, mut taas joka paikassa lukee vain Ziege (saksaksi vuohi siis) eli eos.


Reppanan sarjanumero on 62389, tuotantovuosista ei tietoa


Sit mulla olis tällaiset minikokoiset New-rayn vuohet. Tämä sarja ei ole kokonainen, sillä oon löytänyt nää kirppikseltä. Nämä on todella pieniä, aikuiset n. 3 cm ja kilit alle 2 cm -korkuisia. 


Nämä ovat mielestäni todella kivoja ja laadukkaita figuureja. Näillä kaikilla lukee mahassa jopa niiden rotu. Jos oikein tihrustin niin valkoinen ja mustat lyhytkarvaiset ovat British Alpine Goat ja ruskeat ja pitkäkarvaisemmat ovat British Toggenburg Goat. Noista mustista pennuista en jaksanut edes yrittää saada selvää. Mut jee! Pieniä eri lajisia vuohia <3 


NewRay-vuohien kanssa melkein samaa kokoa on Britains-merkkinen pukki. Britains tulee yllättäen Englannista ja kuuluu ns. vintagemerkkeihin. Eli sen takia en oikein osaa sanoa juuta enkä jaata tuotantovuosista tms, koska olen itse perehtynyt lähinnä 80-luvun ja sen jälkeen tuotettuihin leluihin. 

Kuitenkin Britainsista sen verran, että figuureja on valmistettu sekä muovista, että metallista (lyijystä?) ja muotteja on kopioitu ihan järjettömän paljon. Oman tuntuman mukaan melkein kaikki joka paikassa pyörivät kovamuoviset Made in Hong Kong -maatila- ja villieläinfiguurit ovat Britains-muottikopioita. 

Kiinaelukoitakin tulee vielä, mutta sitä ennen vielä Schleichin ibexit eli vuorikauriit eli alppivuohet. Vasemmanpuoleinen on uudempi versio (2007-2009) ja oikeanpuoleinen on vanhempi versio (1996-2005).


14366 ja 14235

Kumpikin on tullut mulle vaihdossa toisilta keräilijöiltä. Pidän ehkä enemmän vanhemmasta versiosta.  

Sit tähän loppuun viel perus friikkisirkus


Tuo iso kuuluu johonkin selkeästi pienemmille lapsille tarkoitettuun sarjaan, mutten tiedä siitä enempää, koska siinä ei lue yhtään mitään. Oikeanpuolimmaisessa lukee Oliver. En ole edes ikinä kuullutkaan mistään Oliver-merkistä... :D


Sit vielä kollaasi kaikenmaailman peruskiinoista. Noi ylävasemmat on kaikki onttoja ja suht isoja. Kaikki näistä on kohtuu yleisiä.

Yläoikeat on sellasia sarjakuvamaisia Made in Hong Kong -figuureita, joita jotkut kerää, mutta kukaan ei tunnu tietävän kuinka monta figuuria sarjaan kuuluu. 

Alaoikealla olevat mustat on varmaan jokaiselle tuttuja lapsuudesta. Tai ainakin ne on niin yleisiä ja niitä pyörii joka paikassa. 

Alavasemmalla on sekalainen kokoelma vähän kaikenlaisia kovamuovisia ja kumisia figuureja. Erityisesti pidän tuosta pienestä harmaasta ja edessä olevasta valkoisesta, jossa on keltaista. Noniin onnittelut, jos jaksoit selata koko postauksen loppuun! :D Tää oli ehkä vähän omituinen postaus.. Mut... Vuohet on hei parhaita!

EDIT: Unohdin mainita, että toivoisin saavani vuohikokoelmaani vielä ainakin Nubian-rotuisen vuohen, koska ne ovat niin kauniita. Tietääkseni vaan kukaan merkki ei ole tehnyt sellaista vielä. 

9 kommenttia:

 1. Ihanaa, vuohia! Vuohi kuuluu myös omiin suosikkieläimiini.
  Kuvissa oli tuttujakin sarvipäitä. Alimman kuvan istuva violetti vuohi kavereineen on minullakin ollut lapsuudessani. Ne myytiin ihan ruokakaupassa tms. sellaisessa todella jyhkyssä läpinäkyvässä pussissa joka oli lähinnä kumia. Nuo tun sarjan eläimet olivat pitkään suosikkejani ja se paksu kuminen säilytyspussi taisi olla tallessa vielä eläinten jälkeenkin ; )
  Nämä syrjäytti sitten Britains joita minulla oli ja on jossakin yhä aika liuta. Lähinnä hevosia mutta myös muita maatilan eläimiä. Pitäisikin kehitellä niille joku arvokkaampi säilytys- ja esilläpitopaikka. Nykyisin esillä ovat vain sarjan traktorit.

  Tahtoisin oikeastaan ihka oikean vuohen. Pukin jolla olisi isot sarvet ja pitkä parta. On niin sääli ettei sellaisen mielenterveys kestä "kokonaisena" ilman kyllin isoa määrää morsiamia. Leikatuista taas laimenee se miehinen ominaishaju. Mutta temperamentti voi vastaavasti olla lupsakampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, että täällä on toinenkin vuohien ystävä :D<3 !

   Wow, kiitos informaatiosta liittyen isopäisiin sarjakuvaeläimiin! Mulla ei oo nimittäin ollut mitään käsitystä, et missä ja miten näitä on myyty!

   Mulla on ollut Britains-eläimiä lapsena vain muutama, kopioita sitäkin enemmän. Harmi, että aidot Britains-eläimet eivät ole kovin yleisiä, sillä ne ovat niin paljon laadukkaampia kuin muottikopiot. Mulla tais olla ainakin yksi metallijalustalla seisova hevonen ja sit oli villieläimiä, joista tapiiri oli rakkain. Se tietysti menikin sit rikki ja vieläkin toivoisin löytäväni uuden sen tilalle.

   Ite oon tällanen kaupunkilaishiiri, joten oikean vuohen hankkiminen on mulle mahdottomuus. Eli ihailen niitä vaan kaukaa ja silloin kun pääsen jonnekin kotieläintilalle :D
   Siis pukit on just niin parhaita! En kestä! <333

   Poista
  2. Siis joku paras asia mun lapsuudessa oli se, että meillä oli yhden kesän vuohi! Ja se koko juttu on niin sekopäinen että ei mitään rajaa :'D

   Äiti oli laittanut vitsillä jonkun ystävänsä kanssa ilmotuksen lehteen, että otetaan vuohi kesähoitoon. Sit se unohti koko asian. Oltiin sitten äidin ja tädin kanssa Kreikassa, kun faijalta tulee kotoota puhelu: "Täällä nyt on se sun saakelin vuohes ja vielä kaks kanaa päälle! Että tervetuloa vaan tähän eläintarhaan!!"

   Isä oli siis ollut kotona kun mustalaisten pakettiauto kaarsi pihaan ja raahasivat ulos kilin ja kaks helmikanaa, vaati niistä maksun ja ei faija siinä sitten mitään voinu niin makso niille mitä nyt ikinä pyysivätkään. Oli kyllä oikeesti joku paras kotiinpaluu, kun siellä se vuohi venas aitauksessa jonka faija oli paniikissa pistäny kokoon kuormalavoista :D Mut isä vihas sitä vuohta kyllä aika antaumuksella, kun eihän se esim. syöny ruohoa niin ku vanhemmat toivo, vaan sille piti käydä koko ajan karsimassa nuoria oksia safkaks. Jostain kumman syystä se koko ajan kutsu Vikiä Rosvopaistiksi, mutta ei siitä kyllä sitä tehty :P Sen kesän jälkeen kun pikku kili oli syöny ja kasvanu jo ihan kunnon pukiks, se annettiin yhteen kotieläinpuistoon, samoin kuin ne kaksi ankeeta kanaa :D Käytiin kattomassa niitä siellä, ja hyvähän niiden oli siellä olla <3

   Sori nyt et tulin tunkemaan tän tänne, mut se oli oikeesti ehkä yks paras mun kesistäni. Ja kun hei liitty aiheeseen! \o/

   Poista
  3. Wut mult on menny tää ihan ohi. En oo saanu mitää ilmotusta et oot kirjottanu tällasen tekstimuurin tänne joskus! :'D

   Mut oon siis kuullut tän tarinan monesti, joten ilahduttakoon se myös blogin lukijoita :D

   Poista
 2. Herttinen, toi iso friikki-vuohi näyttää siltä et joku on kaivanu sen silmät ulos päästä! :''D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, keltäköhän oon sen saanu...

   Poista
  2. No... nii :'D Mut ihan kivahan se tolleenkin on! XD

   Poista
 3. Eikä mitään ollut omituinen postaus vaan hauska! :3 Vuohet on sitäpaitsi minustakin mahtavia eläimiä, vaikka lempparieläimeni siltikin taitaa ikuisesti olla kettu (okei, gerbiilit, älkää katsoko syyttävästi x'D ).

  Yksi parhaista asioista oikeissa vuohissa on niiden mielenkiintoisen näköiset silmät, joten on vähän meh että aika suuressa osassa leikkivuohista on tosiaan menty helpoimman kautta ja maalattu silmät mustiksi. No onhan se tietysti söpömmän näköistä ehkä normi-ihmisten mielestä. :P

  Tuo Schleichin Tierkinder-sarjan kili on kyllä suloinen kelloineen. Ja mitäs, onko tuon uudemman Schleichin "leikkisännäköisen" kilin valmistus lopetettu? O__O Apua, löytyyköhän vielä kaupoista, tykkään älyttömästi minivuohista ja piti tuollainen ostaa kun se on niin nöpö, mutta on aina jäänyt...

  Hei taas nostalgiaa, Bullylandin vuohi on meillä ollut lapsena mutta ruskeana versiona jos oikein muistan ja sitten noita Kiina-vuohia on kanssa ollut eläinleikkiseteissä. Jännää kun ei tällaisia silleen aktiivisesti muista, mutta kun näkee kuvan ja tuon lelun "muodon" niin heti tulee flashbackkeja. x'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Just hyvä, et vuohet saa rakkautta !
   Mulla on tulossa ketuistakin tällainen samanlainen postaus, mutta sitä ennen toivoisin saavani kokoelmaani vielä yhden himoitsemani figuurin, niin voisin hyvällä omalla tunnolla esitellä mun kokoelman. :)

   Rakastan vuohien silmiä ja suorakaiteen muotoisia pupilleja, mut tosiaan... hyvin harvalta figuurilta sellaset silmät löytyy.

   Siis mullekin tuli yllätyksenä, että beigen kilin valmistus on lopetettu! Selailin tässä uusinta katalogia ja vasta sieltä huomasin, että toinen kili puuttuu ja aloin selvittelemään. Uskoisin, että sitä on mahdollista vielä löytää kaupoista. Kun oon tänäkin vuonna nähnyt kaupoissa esim. kuduja ja niiden vasoja vaikka ne on poistuneet jo 2012. Mut toivottavasti löytyy, mäkin voin pitää silmiä auki :)

   Siis mun alun perin piti postata tää entry jo joskus viikko sitten ja esitellä pelkästään noi "merkkielukat", mut sit rupesin just miettii et what the heck kaikki kiinat nyt esiin vaan ja piti kaivella vähän laatikoita ja kuvata uudestaan :D Ku harvemmin noista ei-merkkieläimistä löytyy kuvia ja ne on kuitenkin sellasia mitä kaikki on nähnyt just lapsena.

   Poista