13. elokuuta 2014

Schleich ja sen kilpailijat

Eli suuri eläinfiguurimerkkipostaus. Vai meneeks se merkkieläinfiguuri? No kuitenkin, tän postauksen aihe alkoi kyteä mun mielessäni jo kauan ennen kuin koko blogia oli olemassa. Kirpputorilla mulle on lukemattomia kertoja yritetty myydä ties mitä eläinfiguureja Schleichinä.
Mitä siihen sit kehtaa sanoa... "Öo mut tässä lukee CollectA???"
Ja tästä pääsemmekin itse aiheeseen eli
KAIKKI HYVÄNNÄKÖISET ELÄINFIGUURIT EIVÄT OLE SCHLEICH-MERKKISIÄ.

Esittelen nyt tässä hyvin suppeasti merkit, joita eläinfiguurien keräilijät pitävät pääasiallisina brändeinä. Nämä kaikki merkit tuottavat suurin piirtein samassa mittakaavassa olevia eläimiä ja ovat suurin piirtein tasalaatuisia (jotkut enemmän, jotkut vähemmän). Ja puhun nyt pelkästään eläinfiguureista, vaikka moni näistä firmoista tekee myös fantasia- ja sarjakuvafiguureja.

Otin kuvat hieman kiireellä, en erityisesti valikoinut figuureja, jotka edustavat parhaiten kutakin merkkiä vaan lähinnä mitä sattui käden ulottuvilla olemaan (mulla on käden ulottuvilla paljon figuureja). Pahoittelen, en oikein handlaa näitä ryhmäkuvia.


Ensimmäisenä Schleich, koska se on kaikista tutuin. (voisikohan johtua sen maailmanlaajuisesta monopoliasemasta?)

Eri ikäisiä Schleich-merkkisiä figuureja. Etualan koirat kuuluvat Schleich Classics -sarjaan, jota on myyty 80-luvulla 

Schleich on saksalainen yritys, joka on perustettu jo vuonna 1935. Vaikka Schleich on merkeistä tunnetuin ja todennäköisesti sen figuureja myydään eniten, ei se kuitenkaan ole suuressa suosiossa eläinfiguurikeräilijöiden keskuudessa. Viimeaikaisia narinanaiheita on ollut anatominen epäkorrektius, liian söpöt eläimet ja liian tavalliset lajit.. ainiin, ja erilaiset rusetit ja koristeet hevosilla ovat aiheuttaneet hieman närää vakavien aikuiskeräilijöiden keskuudessa.
Veikkaan tosin ärsytyksen johtuvan oikeasti lähinnä siitä, että Schleichin figuureja saa IHAN JOKA PAIKASTA mikä meinaa ettei muiden merkkien figuureja saa oikein mistään.

Itse olen eläinfiguurikeräilijänä kohtuullisen Schleich-myönteinen. Ainoa mistä en ihan oikeasti tykkää on Schleichin dinosaurukset (ok parasaurolophus on ihan okei ja uus velociraptorkin vois tulla mun kokoelmaan).

En myöskään pidä Schleichin nykyisestä tavasta tehdä "söpöjä" eläimiä niin, että niille laitetaan isot mustat alien-silmät. Mulla ei henkilökohtaisesti oo mitään söpöjä ja tyyliteltyjä figuureja vastaan, mutta kaikille eläimille ei voi mielivaltaisesti laittaa mustia silmiä (esim vuohelle!).Safari Ltd. -merkkisiä figuureja. Pienet dinosaurus ja susi kuuluvat Safari Authentics -sarjaan.

Safari Ltd. on 80-luvulla perustettu amerikkalainen yritys (joten parhaat tsänssit löytää Safarin figuureja on ylläri jenkkilästä). Safarin figuureja on alun perin myyty Euroopassa Schleichin nimen alla. Joistain Safarin vanhoista figuureista on oikeasti ihan mahdoton löytää tietoa, tämän takia välillä itsellekin tulee yllätyksenä joku figuuri silleen "Ai Safari on tehnyt tämmösenkin?".
Safarilla on myös joku miljoona eri sarjaa, joiden nimiä on mahdoton muistaa. Wildlife Wonders, Wild Safari, Vanishing Wild.... Jjjoo. Lisää tietoa Safarin sarjoista täältä.

Vahvuudet:
-Dinosaurukset! Safari tuottaa dinosauruksia pääasiassa kahteen sarjaan; Carnegie-sarjan dinosaurukset ja muut esihistorialliset eläimet ovat ns. museolaatuisia, anatomisesti korrekteja ja vähän kalliimpia. Wild Safari -sarjan dinosaurukset ovat edullisempia, mutta silti hienoja.

Heikkoudet:
- Vaihtelevantasoinen maalausjälki
- Tuottanut figuureja todella monessa eri mittakaavassa. Jotkut figuurit on todella isoja, toiset taas tuubikokoisia. Eli jos tilaat jostain, selvitä koko ettei tule ikäviä yllätyksiä.


Sekalainen setti Bullylandin figuureja. Ainoastaan edessä oleva kissa taitaa olla peräisin 80-luvulta.

Bullyland on Schleichin lailla myös saksalainen yritys. Firma käytti ennen nimeä Bully (ja oon melko varma, että Bullyn figuurit olivat 80-90-luvulla Suomessa yleisempiä kuin Schleichin). Oon 2010-luvulla nähnyt *joitain* Bullylandin eläinfiguureja myytävän Prismoissa sellasissa bokseissa, samoin Stockmannilla. Edesmennyt Tiimari yritti myydä Bullylandin figuureja muistaakseni vuonna 2009 (silleen samanlaisessa telineessä kuin Schleichillä), mutta se jäi yritykseksi eikä uusia figuureja koskaan tullut hyllyyn. Sitä uudempia figuureja ei oikein Suomesta löydä.

Safarin tapaan Bullyland on valmistanut todella erikokoisia figuureja. Muistan, että mulla oli joskus merkin päivägekko, joka oli varmaan saman kokoinen kuin oikea lisko.

Bullyland ei ole erityisen suosittu eläinfiguurikeräilijöiden keskuudessa (vaikka brändillä on omat kannattajansa). Tosin osa figuureista on erittäin haluttuja, esim. ahma. Myös kuvassa näkyvä Andrewsarchus (pilkullinen petoeläin) kuuluu Bullylandin esihistoriallisista eläimistä koostuvaan sarjaan, jonka figuurit olivat hyvinkin haluttuja. Olivat, kunnes firma uudelleenjulkaisi sarjan täsmälleen samanlaisena pari vuotta sitten. Tiedä sitten ovatko alkuperäiset edelleen arvokkaampia kuin uudet, mutta oon edelleen vähän katkera tästä muuvista.

Silti Bullyland on vähän mulle semmonen reppanabrändi  (mulla on kauheet sympatiat tätä firmaa kohtaan!). Osa niiden figuureista on ihan hienosti tehtyjä, mutta osa taas ... on vähän EI NÄIN. Ennen Bullyn figuurit oli mielestäni laadultaan parempia, nää uudet on sellaista ihmeellistä pehmeetä höttöstä materiaalia, josta lähtee maali jo ennen kun niihin ehtii koskea.

Tälleen knoppitietona, uudemmissa figuureissa on pohjassa sellainen pieni aurinkosymboli. Symboli tarkoittaa, että valmistuksessa ei ole käytetty PVC:tä.Tämä otos ei oikein anna oikeutta CollectAn figuureille....

CollectAn figuureja on myyty aiemmin nimellä Procon (en ole ihan selvillä tästä kuviosta, paitsi että Proconin figuurit = CollectAn), Saksassa myös joitain CollectAn figuureja on myyty nimellä Epixx Revell.

Aikaisemmin CollectA (jota sai mm. Hong Kong -tavarataloista) oli vähän sellanen "köyhän miehen Schleich" eli ihan sellasia peruskivoja, edullisia figuureja. Sitten jossain siinä 2010-vuoden tienoilla *jotain* tapahtui ja CollectA paransi laatuaan ihan huimasti.

Ehkä nimestäkin voi jo päätellä, että brändi on suunnattu keräilijöille. Ainakin nykyään. Aiemmin CollectA tosiaan teki sellasia "peruseläimiä" kuten leijonia, seeproja, peuroja yms. Sit yhtäkkiä markhor, kasuaari, brasiliantapiiri, nyala, pensselisika MITÄ IHMETTÄ!?

CollectAlla on myös varmaan laajin dinosaurusvalikoima. Kaikki dinosaurukset eivät ole mielestäni kovin hienoja, mutta ainakin ottavat riskejä niin lajien kuin värityksen suhteen. Tai kuinka monelle lajit kuten Bistahieversor, Ichthyovenator, Gastonia tai Xenoceratops sanovat yhtään mitään?

Eläinfiguurikeräilijät rakastavat CollectAa ja CollectA tekeekin paljon yhteistyötä nimenomaan keräilijöiden kanssa.

Jos pitäisi jotain miinusta sanoa, niin CollectAn figuurien materiaalissa olisi parantamisen varaa. Olen itse nähnyt kaupan hyllyllä olevia figuureja joilta on korva poikki. Ja jos Collectoja säilyttää laatikossa, niin niiden jalat saattavat vääntyä aika pahastikin (kaupassa myös nähtyä).

Siis katsokaa nyt näitä! Etenkin tota kudua (jonka naama tosin peittyy allosauruksen turvan taakse)

Papo, ihana Papo, on ranskalainen firma, jonka figuurit ovat laadukkaita ja kalliita :D

Vahvuudet:
- Massoihin vetoavat dinosaurukset. Ensimmäiset Papon dinosaurukset oikein kirkuivat Jurassic Park -vaikutteita. Schleichin uusien dinojen liikkuva leukanivel -idea on peräisin Papolta, joka on käyttänyt sitä jo monta vuotta. Esimerkiksi kuvassa näkyvien velociraptorin ja allosauruksen kidat saa auki.
- Isot kissapedot. Nää on ihan selkeesti tän merkin vahvuus. Itselläni ei tällä hetkellä ole vielä yhtään, mutta yksi on tulossa piakkoin :)
- No onhan ne muutkin eläimet just ihania<3

Heikkoudet:
- Kaikki ei arvosta anatomisesti epäkorrekteja leffainspiroituneita dinosauruksia. Toivon myös, että Papo lisää tulevaisuudessa hieman väriä dinosauruksiinsa, ne kun ovat aika ankean ruskeanvihreänharmaita kaikki.
- Kallis
- Ei saa mistään :P


Sit viimeisimpänä (ja vähäisimpänä) MOJÖ FUN (käyttää myös nimiä Mojo fun / Mojö  + erilaiset kombinaatiot). Mojo on tällä hetkellä pystyssä olevista eläinfiguurifirmoista uusin, perustettu vasta 2011. Mojon perustajat ovat entisiä CollectAn työntekijöitä ja tietyllä tapaa CollectAn vaikutus näkyykin Mojossa. Kuten CollectA, Mojo ottaa selkeästi enemmän riskejä lajien valinnoissa. Toivottavasti firma pysyy pystyssä. 

Siis kaikilta edellä mainituilta brändeiltä mulla olis ollut enemmänkin figuureja, jotka nyt vaan jäi kuvasta pois. Paitsi Mojolta mulla on vaan tämä yksi pieni leijonanpentu.... :''''D Siis nuoresta iästään huolimatta Mojolla on jo vaikka mitä figuureja joita haluaisin, esimerkiksi Bairdin tapiiri, kissamaki yms.

Tällä hetkellä Mojon miinukseksi on sanottava maalaus. Vaikka figuurien muotoilu on yleensä todella hyvää, saattaa maalausjälki olla vähän viimeistelemättömän näköistä, pantterien pilkut vähän sinne päin jne. 

Onneksi ette oo mun kuvien varassa, Mojon katalogia voitte tutkiskella täällä. (Katalogi on tosin vuodelta 2012, paljon uusia figuureja on julkaistu tällä välin)Siis tässäpä nämä "pääbrändit" eläinfiguurien saralla. Osasta näistä vois kirjottaa ihan omat entrynsäkin. Sit Japanissa on useita brändejä, jotka tekee superlaadukkaita figuureja (Re-mentin oonkin jo esitelllyt), joista vois kirjottaa.

Sit on olemassa liuta merkkejä, jotka on vähän siinä rajoilla et onks ne perus kiinafiguureja vai laadukkaita figuureja. Tämmösiä on esimerkiksi AAA (on ehkä sama merkki kuin ELC), Toy Major (T.M.), Chap Mei (joka saattaa olla ennemminkin actionfiguurimerkki). Sit on paljon yrityksiä, jotka ei enää valmista figuureja ja paljon yrityksiä, jotka ei ees tuu mulle mieleen nyt.

Eli ei ne merkit näihin kuuteen lopu, mutta näistä on hyvä aloittaa.

21 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen postaus! :) En ole kovin hyvin aiemmin perehtynyt eläinfiguurikeräilyn maailmaan, mitä nyt joitain satunnaisia omaa silmää viehättäviä figuja on tullut ostettua. Tämä postaus kyllä lisäsi innostusta alkaa tutustua enemmänkin tämän keräilyn maailmaan.

  Aa, tosi valaiseva tuon CollectAn osalta! Joskus olen katsellut kaupassa noita ja luulin myös että ne on jotain surkeita Schleich-kopioita, mutta sitten jossain vaiheessa kun näin niitä uudestaan niin nehän oli tosi laadukkaan näköisiä, jopa parempia kuin Schleichin!

  Bullylla on tosiaan vähän hit-and-miss ote, välillä naureskelee jonkun hyllyn ääressä derppaavia eläimiä (heh joo mulla on huvit). Saksassakin tuntuu että nuo Bully-figut alkaa jäädä vähemmistöön Schleichin ylivallan alle mikä on kyllä sääli koska jotkut niiden figuista on tosi hauskoja.

  Olipas hauskaa bongata nuo vanhemmat Schleich-koirat, itselläni on juuri tuollainen collie ja buldoggi jossain. Olisikohan tuosta buldogista ollut erilainenkin väriversio, jotenkin tuli vahvasti meileen että mulla on ollut kaksi eri väristä... ja sellainen missä oli ruskeaa ja valkoista.

  Saisiko toivoa esittelyä myös noista mainitsemistasi pikkufirmoista + sellaisista mitä ei enää ole? :3 Ei tarvitse olla mitenkään kattava esittely, sellainen vilauskin riittää. Tätä kun oli niin hauska lukea että tahtoo lissää! X'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos :D

   Joo CollectA vaan yhtäkkii tuli ja täräytti Schleichin ohi jossain vaiheessa :D

   Aww Bullyland<3 Jep, niiden derppaavat kissaeläimet on kyllä jotain niin uskomatonta. Siks on ihmeellistä et niiden 80-luvun figuurit on oikeesti hienoja ja materiaalikin oli semmosta jämäkkää eikä tota höttöä mitä ne nykyään käyttää.

   Joo Schleich Classic -bulldogeista on kaks värivariaatiota. Toinen toi ruskee ja sit on valkoinen jolla on ruskeeta selässä.

   Mä voin yrittää kehittää jotain järkevää tai vähemmän järkevää postausta noista muista firmoista. Ongelma on vaan se, että niistä on aika mahdoton löytää tietoa ja sit noi semikiinamerkit vissiin käyttää välillä samoja muotteja :'''D Mutta jos saan tosta suosta jotain tolkkua niin kyllä jaan :D

   Poista
 2. Ai niin ja musta ne Schleichin uudet rusettihepat ja sydänklippaus lautasella-ponit on hurjan söpöjä! Täytynee ostaa pari sellaista jos lopettavat yleisön painostuksesta sellaisten valmistuksen. :3

  Ja mulla on jonkun verran vanhoja (90-luvulta tai jtn) Schleichin heppoja ja erilaisia saksanpaimenkoiria kun niitä on tullut Saksan reissuilla osteltua. Silloin ei tosin Suomessa tiedetty Schleichista mitään. Pitääkin kaivaa omat elukat esille ja ehkä kuvatakin niitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään kyllä niistä rusettihevosista, vaikken heppoja kerääkään. Himottaa se valkoinen shire-tamma jolla on vaaleanpunaiset rusetit. Niin ihana :D

   Ei todennäköisesti tuu noi söpöilyhepat poistumaan, niitä on nyt tullut kahtena vuonna peräkkäin ja oon siinä ymmärryksessä että ne on pikkutyttöjen suosikkeja. Vakavat aikuiskeräilijät, jotka vaativat harvinaisia lajeja, on vähemmistönä Schleichin ostajakunnasta.

   Kaiva ne esille ja kuvaa!<3

   Poista
 3. Ihana postaus! Minulla on tietysti aika paljon Scheichin eläimiä. Nuorempana ostin kaikki kissat, jotka tulivat vastaan. Muut eläinleluni/ figuurit ovat pääasiassa jotakin settejä, joissa tuli pussillinen erilaisia eläimiä. Halusin aina kokonaisen perheen leluilleni (äitileijona, isäleijona, pari lapsileijonaa, isovanhemmat...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aww kiitos<3

   Kokonaiset perheet on ihan hyvä logiikka. Oon itekin ostanut jotain figuureja vaan sen takia et "Nokun mulla olis tän pentu ja se tarvis äidin.." :D<3

   Poista
 4. oi oon justiinsa alkanut innostumaan eläinfigujen keräilystä, joten tää postaus tuli kyllä hyvään saumaan! Ja toi bullylandin andrewsarchus on kyl ihana, tykkään kaikista megafauna jutuista. :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, siitä sitten pankkitiliä tyhjäksi vaan :D

   Jos megafauna kiinnostaa, niin toi vanha Bullylandin sarja on tosi ihana. Paljon lajeja, joita ei hirveesti löydä figuureina (esim. chalicotherium).
   Samaten Safarilta löytyy Andrewsarchus ja jonkin verran esihistoriallisia nisäkkäitä. Ja Schleichillä on muutama vuosi sitten poistunut Macrauchenia, joka on mielestäni todella upea. Lähinnä kaikilta merkeiltä taitaa löytyä vähintään sapelihammaskissa ja mammutti.

   Sitten on semmonen japanilainen brändi kun Kaiyodo, joka tekee semmosia pieniä koottavia figuureja, jotka on tosi tosi hienoja (ei mitään kindertasoa). Kaiyodolta löytyy myös tosi paljon mielenkiintosia esihistoriallisia eläimiä.

   Meni nyt vähän pitkäksi vastaus, mut nää dinosaurus- ja esihistoriajutut on semmosii joist alan aina jaarittelee :D

   Poista
 5. Minä taas en tykkää "yli-ikäisenä" keräilijänä noista Schleichin rusettihepoista yhtään :D Mutta todella mielenkiintoinen postaus, tätä oli kiva lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ymmärrään hyvin, etteivät rusetit läheskään kaikkia puhuttele. Itse kun olen tällainen söpöilyasioiden ystävä, niin tykkään kyllä koristelluista hepoista. :D

   Kiitos kommentistasi!<3

   Poista
 6. MÄ rakastan SCHLEICHEJÄ koska ne inspiroi,on kauniita,hyviä keräily juttuja,leikki kaluja,laadukkaita ja täydellisi.
  JA mikä parasta hienoja yksityiskohtia myöten tehtyjä luomuksia!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tykkään Schleichistä, mutta tosin tykkään melkein kaikista eläinfiguurimerkeistä :)
   Schleichissä on mielestäni paras juttu se, että niitä saa helposti täältä Suomestakin :D

   Poista
 7. Ja ne on myös kehittäviä☺��

  VastaaPoista
 8. Schleichit on mun suosikkeja, koska ne on laadukkaita, maalausjälki on aina hyvää ja ne on suht edullisia(: ja kiva kun niitä saa kaupoista, kirppareilta ja suomalaisista nettikaupoista, eikä tarvitse ulkomailta rahdata. Hyvässä kunnossa on elukat säilyneet, vaikka on ollut leikissäkin. Naarmuja tullut 2 heppaan, jotka oli 2004-2007 (?) leikeissä. Yhdeltä vuonna 2008 ostetulta sonnilta on irronnut vähän maalia, vaikka sillä on leikitty todella vähän.
  Bullylandit on jotenkin vähän kökköjä, maalausjälki vaihtelee tosi paljon ja etenkin elukoiden naamat on välillä ihan kamalia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Schleichit on kyllä ihan kivoja ja etenkin kun niitä saa kaikkialta, niin niitä tulee ostettua aina välillä jos kaupassa sattuu joku kiva vastaan. Toisin kuin nuo kaikki muut merkit, joita joutuu sitten kiven alta kaivelemaan :''D

   Juu, osa Bullylandin figuureista on aivan järkyttävän kökköjä. Itseasiassa en oikein tiedä mitä tässä on tapahtunut, sillä Bully teki 80-90-luvulla oikein kivan näköisiä figuureja, joilla maalit on edelleenkin ihan kondiksessa. Mutta sitten materiaali ja ilmeisesti muottien tekijät vaihtuivat ja noista 2000-luvun lopun figuureista on osa aivan kauheita.

   Poista
 9. Ainiin!
  Schleichit on hyvin kestäneet laatikkosäilytyksen. Ainoastaan yhdeltä rodeohevoselta on katkennut ohja ihan suun vierestä.

  Ja RUSETTIHEPAT on IHANIA <3 en osta hevosia muuten kuin jos ne tulevat paketissa mukana tai jollain hepalla on yli-ihanasti laitettu harja tai söpöt suojat jalassa, niin silloin ne on pakko saada :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itsekin pidän nykyisin melkein kaikkia figuureja laatikossa, kun niitä alkaa olemaan niin paljon ettei kaikkia voi pitää esillä. Yritän tosin pakata figuurit laatikoihin mahdollisimman nätisti että suuremmilta vaurioilta vältyttäisiin. Jotkut vähän hauraammat tai arvokkaammat figuurit olen kääräissyt kuplamuoviin :D

   Rusettihepat on mielestäni kans ihan jees :D
   En varsinaisesti hevosia keräile ollenkaan, mutta haluaisin sen Schleichin valkoisen shire-tamman, jolla on vaaleanpunainen rusetti. Se on jo ideana niin uniikki ja kaikenlisäksi tosi söpö! :D<3

   Poista
 10. Tuntuu, että etenkin schleichheppoista on maristu justiinsa ruseteista ja leteistä (? Laitetaanhan kisoihin hevosille letit?) sekä epäuskottavasta rakenteesta. Muhun ne menee kyllä täydestä, vaikka harrastin 7 vuotta aktiivisesti ratsastusta :,D
  Jotkut keräilijät myös valittaa, että schleichit on liian kalliita. Onhan ne melkeen tuplasti, ainakin 30% kalliimpia kuin 2000-luvun alussa, mutta verrattuna bullylandiin tai papoon niin ne on normaalia hintaluokkaa. Ja koska schleichit on niin hienoja, laadukkaita ja kestäviä, niin voi niihin vähän satsata:)
  Schleichien liian "ystävällisiin" ilmeisiin vaikuttaa varmasti se, että Schleichien kohderyhmä ovat LAPSET (ja heidän vanhempansa, jotka päättävät, mihin perheen rahat käytetään), eivätkä keräilijät.

  Kirjoitatko muuten schleichhevonen vai schleich-hevonen? Schleichkoira vs schleich-koira? Ilman väliviivaa on siistimpi (ja oikein?), mutta väliviivalla helpompi lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en oikein jaksa ymmärtää tuota vouhkausta noista ruseteista. Varsinkin kuin läheskään kaikilta Schleichin hevosilta niitä rusetteja ei löydy.
   Schleichit on joo aika kalliita, mutta suhteessa hieman edullisempia Safaria ja Collectaa saa lähinnä vain ulkomailta, joten siihen tulee postikulut tai ulkomaanmatka päälle eli Schleich tulee joka tapauksessa halvemmiksi noista merkeistä, sillä se on ainoa jota saa melkein mistä vaan.

   Erisnimien kanssa käytetään yhdysmerkkiä eli Schleich-hevonen on oikein. :)

   Poista
 11. Lahjakas.fi myy sekä Papo, että Schleich -eläimiä ja hahmoja.

  VastaaPoista