5. helmikuuta 2017

Esihistoriallinen arkisto osa 2: Loput Safari Ltd.:n figuurit

No niin, dumpataan nyt loputkin Safarin figuurit tänne. Viime postauksessa siis esittelin omistamani Carnegie Collection -figuurit, joten luonnollisesti muut seuraa perässä. 

Yhdessä vanhemmassa postauksessani olen maininnut, että Safarilla on ihan järjetön määrä eri linjoja figuureilleen. Figuureja on tuotettu todella monessa eri mittakaavassa, joten netistä ostajan kannattaa olla tarkkana, ettei tule yllätyksenä figuurin koko. Safarilla muutenkin usein vaihtelee figuurien laatu aika paljon. Osa on todella hienoja, toiset taas... ei niin hienoja. Usein kyseessä on vähän huolimaton maalausjälki. Vaihtelevan laadun takia Safari ei kuulu suosikkibrändeihini, mutta on joitain yksilöitä joista pidän erittäin paljon. <3 

Safari on sikäli hankala brändi, että sen vanhemmista figuureista ei oikeastaan löydy netistä mitään järkevää dataa tai tietokantaa. Myöskään suurimpaan osaan figuureista ei ole painettu mitään vuosilukua. 

Eli en osaa tämänkään sauruksen iästä tai tuotantovuosista sanoa oikeastaan mitään. Arvelisin sen kuitenkin olevan vähän karusta ulkonäöstä päätellen vähän vanhempaa tuotantoa ja sarjaksi veikkaan Wild Safaria. 

Pachycephalosaurus (Wild Safari?). Kirppislöytö.


Seuraavasta figuurista mulla on vähän enemmän tietoa, sillä olen sen kokoelmaani internetistä tilannut dinokeräilyni huippuaikoina. Parasaurolophus (Wild Safari, 1996 tai 1997–2008)

Parasaurolophus on lempparidinosaurukseni ja tämä on mielestäni jotenkin todella sympaattinen figuuri. Ei ehkä mikän todella upea ilmestys, mutta taisi olla mun ensimmäinen neljällä jalalla käppäilevä para, joten se oli silloin erikoista. Lisäksi tämän Parasaurolophuksen päässä olevan harjan alla on tuollainen osio ihoa, joka oikealla eläimellä voi olla tai voi olla olemattakin, pelkistä luistahan sitä ei pysty päättelemään. Tämäkin figuuri on suhteellisen vanhaa tuotantoa, eikä aivan vastaa nykykäsitystä. Mutta ihan mitään karmeita mokia tässä ei mielestäni kuitenkaan ole.

Parasaurolophus kuuluu hardosauruksiin eli "ankannokkasauruksiin" (termi suoraan 80-luvun tietokirjoista), kuten seuraavakin dinosaurus. 


Hypacrosaurus (Wild Safari, 2004–2009)

Safarin hieman uudempaa tuotantoa oleva Hypacrosaurus on tietääkseni miltei ainoa figuuri kyseisestä lajista. Toinen tietämäni figuuri on kyseisen dinosauruksen vauvaversio, myöskin Safarin valmistama.  Tämä figuuri muistuttaa ulkonäöltään, väritykseltään ja kooltaan hyvin paljon viime postauksessa esiteltyä Carnegie Collection Corythosaurusta. Taisin ne kokoelmaani hyvin samoihin aikoihin hankkiakin, ikään kuin pariksi. Näitä kahta vertaillessa huomaa hyvin museolaadun ja tavallisen tuotannon eron. Hypacrosaurus on materiaaliltaan kevyempää ja kumimaisempaa, viimeistely ei ole niin laadukasta kuin Corythosauruksessa. Mielestäni tämä figuuri on ihan kiva, mutta en voi olla vertaamatta sitä Corythosaurukseen, joka puhuttelee mua enemmän olemukseltaan ja väritykseltään.

 
Dilophosaurus (Wild Safari 2009 - edelleen tuotannossa?)

Seuraavaksi figuuri, josta en ole ikinä ole oikein oppinut pitämään. Safarin Dilophosaurus on ollut todella kehuttu figuuri (valitettavasti kuva ei tee oikeutta sen yksityiskohdille). Tämän figuurin laadussa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta jostain syystä mulla on joku ongelma tämän mittasuhteiden kanssa. En vain näe, että tällainen pikku hippiäinen olisi voinut olla 6 m pitkä dinosaurus. Alkuperäisessä Jurassic Parkissahan Dilophosauruksen kokoa oli pienennetty (jotta se ei veisi liikaa huomiota leffan oikeilta staroilta T-Rexiltä ja Velociraptoreilta), joten sellaiseksi tämä figuuri kyllä sopii. 

En tiedä, ehkä se oon vaan mä, mutta mun antipatiaa tän figuurin kanssa ei nyt yhtään edesauta se, että tyyppi on vuosien saatossa kehittänyt itselleen pahan tasapaino-ongelman. Laatikkosäilytyksen huonoja puolia. 

Seuraavaksi dino, joka on esiintynyt tässä blogissa ennenkin. Eli Wild Safari Velociraptor <3 Velociraptor (Wild Safari, 2008 – kai edelleen tuotannossa)

En vaan voi olla tykkäämättä tästä figuurista, vaikka tää kaipailisi vähän höyheniä päälleen. Dynaamiset poseeraukset on aina jees, varsinkin jos ylimääräistä alustaa tai tukea ei tarvita. 

Seuraava ei olekaan dinosaurus vaan esihistoriallinen nisäkäs. 


Andrewsarchus (Prehistoric Life Collection)

En tiedä miksi olin jossain vaiheessa innostunut juuri Andrewsarchuksesta, mutta muistan hankkineeni varmaan kaikki erilaiset Andrewsarchukset, jotka käsiini sain (eli 3 kappaletta :D). 

Eoseenikaudella eläneestä petoeläimestä ei tiedetä paljoakaan, sillä kaikki tiedot perustuvat yhteen löydettyyn pääkalloon. 

Laatikon perukoilta löytyi myös tällaiset Wild Safari -vauvat:

Wild Safari vauva-Tyrannosaurus ja vauva-Stegosaurus

Nämä vauvelit ovat tuleet mulle ehkä kirppikseltä tai jostain, ei tarkempaa havaintoa. En oikeastaan tiedä miten näitä on myyty, yksittäin vai aikuisten kanssa yhdessä.. Joka tapauksessa, ilmeisesti jokaiselle tähän mittakaavaan kuuluvalle vauvalle kuuluu vastaava aikuinen dinosaurus. 

Tämänkaltaisia beibidinoja on alettu tuottaa oletettavasti suurin piirtein samoihin aikoihin kuin WS Parasaurolophusta, eli n. 1990-luvun puolesta välistä 2000-luvun puoleen väliin. Saatan olla väärässäkin. Safarin sivujen mukaan vauvadinot olisivat edelleen kuitenkin tuotannossa. 

Vauvoilla on hyvä jatkaa ja siirtyä kokonaan uuteen mittakaavaan eli tuubikokoisiin dinosauruksiin:


Safari Ltd. Dino Babies Toob -figuureja (osa puuttuu)

Eläinfiguureja keräämättömille termi 'tuubikoko' saattaa olla hieman vieras. Erityisesti Safari Ltd. on tuottanut vuosien varrella useita pienehköjä figuureja, joita on myyty muoviputkiloissa, Toobs. Figuureja on tuubissa n. 10 ja ne ovat keskenään suurin piirtein samankokoisia, joten tuubifiguurit ovat ensisijaisesti tehty leikkikäyttöön (vrt. dioramat). Muitakin nimenomaan tuubeissa figuureja myyneitä merkkejä on siis ollut, esimerkiksi K&M International. En tiedä mistä konsepti on alun perin lähtöisin.

Safari on tehnyt tuubeja ties mistä aiheista (tutustu tämänhetkiseen tarjontaan täällä) ja dinosaurustuubejakin on tuotettu kymmeniä. Tuubeissa saatetaan käyttää usein samoja muotteja uusin maalauksin ja osa tuubifiguureista on kokoonsa nähden todella hienoja... osa taas ei niinkään. 

En tiedä, onko Safarin tuubeja koskaan myyty Suomessa. Ehkä on, sillä olen lähes kaikki omani löytänyt kirppikseltä. Sinänsä harmi, ettei näitä ole ainakaan kovin monessa paikassa myyty, sillä olisin tykännyt eri aiheisista tuubeista todella paljon pienenä. Muutenkin tuubit sopivat hyvin skideille, sillä ne ovat hintalaatusuhteeltaan parempia kuin esimerkiksi samantapaisissa pakkauksissa myytävät merkittömät lelut. 


Erilaisia Safarin tuubidinoja, saattavat olla samasta pakkauksesta tai sitten eivät :D


Carnivorous Dinosaurs -tuubin Dilophosaurus ja Prehistoric Sea Life -tuubin Dolichorhynchops, jonka olen saanut lahjaksi kun ostin toiselta keräilijältä jotain figuureja joskus.


Aikaisemmin Safarilla oli selkeämpi linjanveto siihen, että Carnegie Collection -sarja oli enemmän suunnattu keräilijöille, kun taas Wild Safari oli selkeästi lapsille suunnattu. Nykyään tilanne ei ole niin selkeä, etenkin kun yhteistyö Carnegie-museon kanssa päätty vuonna 2015, vaan Wild Safarin figuurit ovat olleet todella laadukkaita jo pidemmän aikaa. Katsokaa vaikka tänä vuonna julkaistavien saurusten kuvia

Valitettavasti täällä blogissa ei aivan uusimpia dinosauruksia pahemmin näy, sillä en oikeastaan kerää dinoja enää kuin ihan satunnaisesti. 

2 kommenttia:

 1. Minullakin taitaa olla noita Safarin tuubi dinoja, tosin en kyllä sitten tiedä kuuluvatko ne kaikki samaan tuubiin, koska tuolla safarin sivuilla ei ainakaan ollut sellaista tuubia missä ne kaikki olisivat yhdessä olleet. Oli vain sellaisia missä oli muutama minulla oleva dino.
  Ne saisivat kyllä lähteä uuteen kotiin, kun en keräile dinoja sitten yhtään ja ovat vain muutenkin vähäistä tilaa viemässä. Tuntuu vain ettei tällä hetkellä kukaan ole kiinnostunut kuin kinderdinoista :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan osassa Safarin tuubeissa on uudelleenkäytetty samoja dinoja, osa vissiin täysin samanlaisina ja moni uudelleenmaalattuna.

   Dinosaurus-figuureista on valitettavasti todella vaikea päästä eroon, sillä Suomessa ei taida juuri olla dinokeräilijöitä kuin ihan muutama. Facebook-kirppiksillä oon jotain omiani myynyt pois. Figuurikirppis-ryhmässä menee yleensä kaupaks jos hinta on kohdillaan.

   Poista