7. tammikuuta 2017

Esihistoriallinen arkisto osa 1: Safari Ltd. Carnegie Collection


Moi, pitkästä aikaa. Ne, jotka seuraavat tätä blogia myös Instagramissa (@toystoystoysblog), saivatkin jo pari kk sitten tietää, että olen ruvennut selvittelemään dinosaurusfiguurejani. Niitä on aika paljon, eli hieman on kestänyt.

Yksi tämän blogin alkuperäisistä tarkoituksista oli, että saisin arkistoitua osan lelukokoelmastani tänne. Ajattelin, että laittaisin tänne kuvia joistain dinosauruksista ja jakaisin postaukset merkeittäin. Mulla on myös noin tsiljoona merkitöntä kiinafiguuria, joista ajattelin esitellä myös muutaman helmen. Lisäksi täällä blogissa on ollut viimeaikoina todella paljon nukkejuttuja, joten kiva kirjoitella figuureistakin vaihteeksi. Todennäköisesti kuitenkin postaan dino-esittelyjä vaan aina välillä, ettei mene ihan överiksi.

Laitan näihin postauksiin mukaan myös esihistoriallisia eläimiä, jotka eivät ole dinosauruksia (nisäkkäät, merimatelijat yms.).

Aloitan tämän Safari Ltd.:llä, joka on dinosauruksista puhuttaessa yksi lempimerkeistäni Kaiyodon lisäksi. Joudun jakamaan Safarin figuurit kahteen postaukseen, sillä niitä on niin paljon, että postauksesta tulisi aivan megapitkä.

Ensimmäiseksi siis esittelen

Carnegie Collection -figuurit:

Carnegie Collection on Safari Ltd.:n ja Carnegie Museum of Natural Historyn kanssa yhteistyönä tuotettu linja, jonka ensimmäiset figuurit on tuotettu jo vuonna 1989. Carnegie-figuureja on tullut lisää vuosien varrella, joista viimeisin julkaistiin vuonna 2015, johon myös 28 vuotta kestänyt yhteistyö päättyi.

Carnegie-figuurit on suunniteltu yhteistyössä paleontologien kanssa, joten ne ovat ainakin julkaisuhetkenään vastanneet hyvin senhetkistä dinosauruskäsitystä. Tietenkin tiede on mennyt hurjasti eteenpäin 28 vuodessa ja osa figuureista edustaakin hieman vanhahtavaa dinosauruskäsitystä.


Apatosaurus-vauva ja Stegosaurus, tuotettu vuosina 1989–1996


Pachycephalosaurus (1990–96) ja Dilophosaurus (tuotantovuodesta en ole ihan varma, sillä tämä on julkaistu 3 kertaa 1990–2000-vuosien aikana). Dilophosaurukselle kuuluisi pari, mutta en ole löytänyt sitä, tätä versiota mulla onkin sitten 3 kpl. 


Iguanodon (1992–96), Parasaurolophus (1989–1996) ja edessä Dimetrodon (1989–97), joka ei ole dinosaurus vaikka sellaiseksi usein leluissa luokitellaankin.


Brachiosaurus (1989–1996). Ehdottomasti isoin figuuri kokoelmassani.

Ennen vuotta 1996 julkaistut figuurit tunnistaa siitä, että niiden pohjana on käytetty tummanharmaata, painavaa materiaalia, joka on sitten maalattu. Uudemmilla figuureilla pohjaväri vastaa paremmin figuurin väritystä joten kulumat eivät näy niin hyvin. 


Corythosaurus (1996–2009). Tämä on yksi mun lempparifiguureista. 


Amargasaurus (2007–2015). Samoin tämä. 

Olen suurimman osan Carnegie-dinosauruksista ostanut kirpputorilta, eli en tiedä missä kaikkialla niitä on myyty Suomessa. Ainakin Heureka myi niitä 80–90-luvun vaihteen dinosaurusnäyttelyn yhteydessä, mutta en tiedä ovatko kaikki kirppislöydöt peräisin sieltä, sillä Carnegie-figuureja löytää kirppikseltä kuitenkin aika usein. 

Esittelen tässä postauksessa myös

Safari Authentics -minidinosaurukset: 


Ensimmäiset Safari Authentics -sarjan dinosaurukset 80–90-luvun vaihteesta

Safari Authentics -dinosaurukset ovat lähinnä minikokoisia versioita Carnegie-dinosauruksista. Niiden pohjamateriaalina on käytetty samaa tummanharmaata matskua, eli kaikki kulumat näkyy näissä todella hyvin.

Sarjaa näkee joskus netissä myös nimellä Schleich Authentics (koska alkuperäisiä Carnegie-figuureja on myyty Euroopassa ilmeisesti Schleichin alla), mutta figuurit ovat kuitenkin Safarin tuottamia. Authentics-sarjaan kuuluu ainakin 3 erilaista dinosauruspakkausta, joista kahta jälkimmäistä en ole ikinä Suomessa nähnyt. Lisäksi Authentics-figuureja on myös tehty nykyään elävistä eläimistä.

En ole aivan varma, koska ensimmäiset Authenticsit on julkaistu, mutta veikkaan 80-luvun loppua tai myöhäisintään 90-luvun alkua. Olen omani saanut tiedemuseo Heurekasta n. 5-vuotiaana. Ja olen leikkinyt näillä *todella* paljon. Lähinnä nostalgiasyistä ostelen usein kirppikseltä tuplakappaleita näistä silloin kun satun löytämään.

Ok, vaikka kuinka yritin jakaa tätä pienempiin lohkoihin, tästä postauksesta tuli aivan megapitkä. Mut muut ei sitten tuu olemaan näin jättimäisiä :D

10 kommenttia:

 1. Eihän tämä ollut mikään jättimäinen postaus, tässä ihan pettyi ettei päässyt ihailemaan enemmän dinoja! :D Lisää odotellessa<3 Olisipa oma dinokeräily näin ahkeraa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no hyvä. Aina pelkään et mun postaukset venyy kilsan mittasiksi.
   Lisää on kyllä tulossa, seuraavaksi tulee loput Safareista :D

   En ole aktiivisesti keräillyt dinoja enää pitkään aikaan, joten ihan uutukaisia multa ei löydy. Suurinosa dinosaurusfiguureista vie niin paljon tilaa. Siksi oon etupäässä viimeaikoina keräillyt Kaiyodoja ja muita pieniä dinoja :)

   Poista
 2. Ei vähääkään liian pitkä postaus! Voit huoletta venyttää vielä lisääkin jos siltä tuntuu. Kun kuvia on tiheässä jaksaa lukea pitkääkin selostusta.

  Noissa dinoissa on jotakin liikuttavaa. Harmittaa että itse olin jo liian vanha dinomanian alkaessa ja oma dinosaurustietämys on heiveröistä. Aina välillä kirpparilla hypistelen jotakin muhkeampaa figuuria ja mietin miten mukava kokoelma sellaisia olisi. Mutta näissä pienemmissä on lämpöä joka suuremmista usein puuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu :D Jatkoa seuraa kyllä :D

   Joo varsinkin noi ekat 80-luvun puolella julkastut Carnegiet on tosi liikkiksiä, kun niiden muotit ei ees oo kauheen yksityiskohtaisia. Itsellä on kyllä nykyään kauhea ongelma noiden jättiläisten kanssa, kun ne tosiaan vie niin paljon tilaa. Siksi oon nyt viimeaikoina preferoinut pienempiä figuureja.

   Ja aina voi hurahtaa dinoihin <3

   Poista
 3. Wow, lisää lisää lisää! :D Eläinfigut, varsinkin linnut, ovat lähellä sydäntäni, mutta jostain syystä en omista vielä _ainuttakaan_ dinofigua. Ostin kyllä joskus kasan markettidinoja "taideprojektiin" (ajattelin spreijata ne tai jotain) mutta annoin ne pois. Muistanko muuten oikein, ettet pidä Schleichin dinoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tykkäät <3
   Linnut ja dinosauruksethan on sukua toisilleen, mutta jostain syystä mulla ei hirveästi ole lintufiguureja, vaikka rakastankin lintuja.

   Harmi ettet toteuttanut taideprojektiasi, olisin halunnut nähdä :D Ja hyvä että suunnittelit käyttäväsi markettidinoja, koska niissä on yleensä niin kauheat maalit vaikka muotit olisivatkin ok.

   Joo en tykkää suurimmasta osasta Schleichin dinoista. Mutta on mulla muutama, joista tykkään! Niistä lisää Schleich-postauksessa, kunhan saan editoitua kuvat :D

   Poista
 4. Mikä nostalgia tunne tuli katsoessa viimeistä kuvaa, meillä oli kans noista pienistä ainakin tuo ruskea pitkäkaula ja onko tuo harmahtava kahdella jalalla seisova. Muistan kuinka siskojen kanssa leikimme niillä Pikkutassua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ihanaa, nimenomaan Pikkutassua näillä munkin minidinosauruksilla on kovasti leikitty! <3

   Poista
 5. Mahtavan värisiä, ei perustylsänvihertävänruskeaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Safari tekee kyllä yksiä parhaimman värisiä dinoja. Myös CollectA ja japanilainen Kaiyodo käyttää värejä tosi luovasti eikä tyydy just perus harmaanruskeisiin sauruksiin.

   Poista